Rapunzel laat je haren zakken

door | 23/03/2017

Na Flinke Rider is het tijd voor Rapunzel met haar grootste troef: de lange haren. Deze keer wil ik het extra speciaal maken door licht te geven aan de bloemetjes, kwestie van de grenzen wat te verleggen en niet telkens voor de gemakkelijke/snelle oplossing te gaan. We hebben tenslotte nog 2 weken om Rapunzel kleed en complete outfit van Mother Gothel af te werken ;-).

De bloemen in de pruik zijn ook zelfgemaakt, weliswaar niet door mezelf maar door mijn lieve collega Veerle, die mij een handje helpt om alles op tijd klaar te hebben. Bij deze nog es een mega dank je wel Veerle voor je hulp!!!

Pruik

Materiaal:

  • wol: 1 stuk voor de muts
  • wol: 4 stuks voor de lange haren. Gebruik best 2 kleuren voor wat contrast (ik heb 4 kleuren gebruikt wegens te optimistisch bij het aankopen van de wol want ik dacht er maar 2 stuks nodig te hebben).
  • bloemen en hot glue voor de afwerking

Wol, boek en haakpennen bij de Veritas gekocht

Ik heb een snelcursus haken gevolgd met een super gemakkelijk boek: Ik leer HAKEN. Alles is zo danig simpel uitgelegd met veel afbeeldingen dat ik er snel mee weg was (doelpubliek: 6-jarigen :-)).
Voor de pruik zelf heb ik een filmpje gevonden van The magic Yarn Project op youtube met duidelijke instructies. Mensen van The magic Yarn Project maken pruiken voor kleine prinsen en prinsesjes met kanker. Het spreekt voor zich dat deze pruik na FACTS naar een lieve zieke prinses wordt verstuurd.

Hieronder kort de stappen die in de video terug te vinden zijn:

Muts haken, niet te strak zodat er nog wat speling op is. Super leuk op een koude avond in de zetel voor tv met een dekentje rond je 🙂
Lange draden maken met de wol om later vast te maken aan de muts. Ik heb hier een constructie gemaakt met stoelen omgekeerd op de tafel. Een handige helper is hier mooi meegenomen maar zeker geen must.
Zorg voor een piepschuim-hoofd (in mijn geval een paasei) en maak die ergens aan vast (in mijn geval op een oude krabpaal). Wees creatief met wat je in huis hebt 😉
Voeg één voor één 2 à 3 draden toe op de muts, alle stappen zijn hier super goed uitgelegd in de video. De video duurt 25 minuten, ik heb er een goeie 4 uur aan gewerkt (excl. muts zelf).
Hier is het resultaat na al die uren haken / knopen losmaken.

Ik heb hier 4 verschillende kleuren wol, dit omdat ik niet genoeg had gekocht. Ik heb al mijn restjes wol gebruikt, vandaar de kleurverschillen.

Dochter Elise is alvast enthousiast over het (voorlopige) eindresultaat. Ze verwacht wel snel nog wat bloemekes, want zo is het maar ‘gewoontjes’. (#DivaInWording)…

Elektronica

Met een elektonica-bloggende echtgenoot kon ik deze keer niet onderdoen en heb ik voor het eerst met led-lampjes gewerkt die speciaal ontworpen zijn om op stof te gebruiken. Ik moest gelukkig niet beginnen solderen, alles kon aan elkaar gelinkt worden met speciaal geleidende draad.
Om de batterijen gemakkelijk te kunnen vervangen heb ik deze apart op een lapje stof vastgemaakt en reken ik op de metalen drukknoppen om voor geleiding te zorgen.

 

Materiaal

    • 20 sewable LED lampjes in verschillende kleuren (te vinden bij Pimoroni)
    • Geleidende draad (te vinden bij Pimoroni)
    • 2 batterij packs (te vinden bij Pimoroni)
    • Metalen drukknoppen & restjes stof

Voorbereiding

Wat je moet weten om een gemakkelijk circuit te bouwen:

    • Je hebt 2 draden/lijnen nodig: eentje voor de positieve kant en eentje voor de negatieve kant (de termen zullen niet helemaal kloppen, maar je zult het idee wel begrijpen ;-)).
    • Beide draden/lijnen mogen elkaar niet raken of je veroorzaakt een kortsluiting. Maak je geen zorgen, er komt geen ontploffing, je lampjes zullen gewoon niet werken.
    • Let erop bij het aan elkaar schakelen van de lampjes dat je alle positieve kanten van de lampjes op de positieve draad/lijn verbindt. Als je een negatieve kant verbindt met de positieve lijn/draad zal je constructie ook niet werken.
    • Als je apart de batterijen met drukknopen wilt vastmaken, zorg dat je + en – niet kan misklikken, ook dit kan kortsluiting veroorzaken. Ook hier 2 circuits: ene positief en ene negatief.
    • Ik heb alles eerst uitgetest: batterij, drukknopen en 1 lichtje voor de zekerheid. De krokodillen op de foto is omdat de drukknop losgekomen was, is op zich niet nodig om te gebruiken maar het helpt wel om problemen om te sporen. Wat was ik al trots bij de oplichting van dat rode lampje 🙂

Uitvoering

Maak je drukknoppen vast bovenaan, zorg dat de geleidende draad rond de drukknop gedraaid is voor geleiding. Denk aan de positieve en negatieve draden / lijnen.

Eindig op je startpunt met je draad, knoop vast en gebruik doorzichtige nagellak om te plakken, want het is nogal dikke draad die snel loskomt.

Ik heb er een tweede batterij aan toegevoegd, reken op 1 batterij voor gemiddeld 10 lichtjes.
Naai alle LED lichtjes aan elkaar, denk ook hier aan de positieve en negatieve draden/lijnen. Zorg dat er onderaan extra draad overblijft om connectie te maken met de batterij.

Probeer de grijze geleidende draad in de vlecht te verwerken. Maak lussen naar buiten zodat de positieve en negatieve lijnen elkaar niet raken/kruisen.

Test eerst de lichten vooraleer de bloemen zelf vast te maken.

Eens alles werkt kunnen de bloemen vastgenaaid worden (het werd tijd zou Elise zeggen :-)).

Drukknoppen moeten ook op de pruik vastgemaakt worden, om de link naar de lichten volledig in orde te maken.Ook hier de draad rond de drukknop draaien vooraleer vast te maken.
En nu nog een laatste keer testen en hopen dat alles nog steeds licht geeft.
Voila, we zijn terug een stapje dichter bij de perfecte rapunzel ;-).
Aan jullie om het eens uit te proberen, aarzel niet om zoals mij hulp te vragen ;-). Bij deze nog een welgemeende dank u wel aan Veerle voor de zelfgemaakte bloemen en aan husby Frederick Vandenbosch voor de hulp met de elektronica.

En nu geen tijd meer te verliezen, Rapunzel moet ook nog een mooi kleedje hebben 😉

Groetjes,
Sarah